Stop joc temporar la Melbourne, meciurile de joi, anulate. Turneele vor fi reluate vineri și încheiate până duminică

Radu Marina | 3 februarie 2021

Potrivit lui Craig Tiley, directorul AO, intenția organizatorilor este să termine turneele premergătoare AO până duminică.

Toate meciurile programate joi în cele șase turnee ce se dispută concomitent la Melbourne au fost anulate, în urma unui caz pozitiv de COVID-19 descoperit la un hotel unde stau peste 100 de jucători. Potrivit lui Craig Tiley, directorul AO, intenția organizatorilor este să termine turneele premergătoare AO până duminică.

Meciurile programate joi la Melbourne au fost anulate, după ce un angajat de la unul dintre hotelurile folosite pentru carantinarea jucătorilor și a echipelor acestora a fost testat pozitiv cu coronavirus. Într-o conferință de presă de urgență, premierul statului Victoria, Daniel Andrews, a explicat că trebuie să intensifice măsurile de prevenție și restricțiile. Asta înseamnă că toate persoanele care au stat la acel hotel în timpul carantinei sunt acum considerate potențiale contacte și trebuie să se izoleze și să se testeze.

Între 500 și 600 de jucători și alte persoane venite în Melbourne pentru AO au stat sau stau la hotelul în cauză, ceea ce înseamnă că toate aceste persoane trebuie să aibă un test negativ înainte de a se putea reîntoarce la activitățile lor.

În consecință, programul (și așa încărcat) de joi a fost anulat cu totul. Programul de vineri va fi anunțat ceva mai târziu, în funcție de rezultatele testelor.

Potrivit lui Andrews, decizia „ar putea avea efecte asupra meciurilor din turneele pregătitoare, dar în această etapă nu există un impact asupra Australian Open”.

Toate cele trei românce aflate în concurs ar fi trebuit să joace joi: Simona Halep și Irina Begu în sferturile Gippsland Trophy, iar Sorana Cîrstea, în turul al doilea la Grampians Trophy.

ULTIMELE NOUTĂȚI DE LA MELBOURNE: STARTUL AO RĂMÂNE ÎN PICIOARE

Directorul Australian Open, Craig Tiley, a oferit, într-o conferință de presă, detalii referitoare la cum intenționează organizatorii să rezolve situația actuală și ce se va întâmpla cu cele șase turnee aflate în desfășurare.

-507 teste au fost făcute pentru jucători și persoane din staff care au stat sau stau la Grand Hyatt. Dintre aceștia, 107 sunt jucători. Celor care nu stau la acest hotel le este permis să se antreneze la Melbourne Park ca în orice altă zi.

-Tragerea la sorți a Australian Open a fost amânată până vineri după-amiază, ora Australiei. Nu există planuri în acest moment de a amâna startul turneului, care va avea loc luni, conform programului inițial. Craig Tiley a reconfirmat că intenția este ca AO să se desfășoare cu public.

-Organizatorii au mai multe strategii pe masă și lucrează cu ATP și WTA pentru a găsi o soluție de a termina turneele premergătoare AO în timp util. Ele se vor relua de vineri, iar meciurile se vor încheia duminică. Ordinea de joc pentru vineri urmează să fie anunțată curând.

-Sunt posibile schimbări de format de scor, astfel încât să poată fi terminate la timp. În caz că va ploua vineri la Melbourne, așa cum anunță prognoza, vor fi folosite toate arenele acoperite (AO are trei arene cu acoperiș), dar și terenurile indoor din complex, utilizate în mod normal pentru antrenamente. Sunt opt astfel de terenuri.

-Tiley mai spune că jucătorii au sprijinit eforturile organizatorilor și că probabilitatea de a avea cazuri pozitive printre ei este extrem de redusă. Chiar și un eventual test pozitiv nu va fi de natură să afecteze startul AO.

Articol în curs de actualizare

*

Ce s-a întâmplat în cele peste 100 de meciuri programate miercuri la Melbourne [detalii despre meciurile româncelor].

Recap | Melbourne series – Gippsland Trophy – Yarra River – Grampians Trophy – ATP Cup

Karolina Pliskova încă nu se regăsește, pierde din nou devreme

Dacă excludem turneul bun făcut la Roma anul trecut, unde a ajuns până în finală, Karolina Pliskova nu a mai legat două victorii într-un turneu de exact un an, de la Australian Open 2020. Când a ajuns în Australia, Karolina spunea că obiectivul principal e să adune meciuri pentru că, neavând meciuri în picioare, nu se simte deloc confortabil pe teren. 

Obiectivul ei încă n-a fost îndeplinit, astăzi fiind învinsă în turul doi de Danielle Collins, după două seturi strânse (7-6, 7-6), în care a avut de fiecare dată șansa să treacă în avantaj. Un meci cu Collins nu-i ușor pentru nimeni, în special în Australia, unde americanca se simte excelent și a ajuns în semi la AO – și a simțit și Pliskova lucrul acesta astăzi. 

Karolinei nu-i place să fie bruscată, plimbată pe tot terenul și atacată din toate părțile. În principal pentru că asta îi scoate în evidență toate vulnerabilitățile în deplasare și în defensivă: se apără greu, ajunge greu la mingi, defensiva e reprezentată doar de câteva slice-uri joase. Or Collins face toate lucrurile de mai sus foarte bine – iar când se află într-o zi bună, precizia ei scoate peri albi oricui. 

Întrebările care se pun în ce o privește pe Pliskova ar fi următoarele: e vorba doar de neîncredere sau jocul ei nu a mai evoluat și atunci va fi întotdeauna vulnerabilă în fața unei jucătoare care atacă prima, o deplasează mult și schimbă rapid direcțiile? 

Tot Pliskova spunea, la prima conferință de presă în Australia, că împreună cu Sascha Bajin își dorește să-și îmbunătățească deplasarea, să se miște mult mai bine pe teren. Dar ca asta să se întâmple are nevoie de încredere (încredere că o poate face, încrederea care vine după victorii). Deplasarea nu a fost niciodată punctul forte al Karolinei, și oricât de mult a evoluat per total (și cât a evoluat!), rigiditatea ei în deplasare sau în felul în care trebuie să se apere nu a fost eliminată în totalitate. Iar asta e o mare problemă când întâlnește o jucătoare de genul lui Collins, care nu îi dă timp, care o atacă des și o obligă să lovească mai mult din poziții defensive. Sau, din contră, când întâlnește o jucătoare așezată, care se apără bine și trebuie să reziste în schimburile de mingi. 

Dacă ne uităm la înfrângerile ei, majoritatea au venit în fața unor jucătoare fie foarte agresive (Gasanova, Kudermetova, Ostapenko, Rybakina) fie jucătoare care au sufocat-o prin consistență (Simona Halep, Ons Jabeur). 

O poate ajuta situația în care se află acum, fără priviri asupra ei și fără o presiune mare? Până acum, în ultimii ani, pentru că ajungea la Melbourne după titlurile cucerite la Brisbane, era privită drept o favorită la trofeu și i se reamintea constant că se află într-o formă bună și are șansa de a câștiga, în fine, un Slam. O presiune suplimentară care n-a ajutat-o mai deloc. De data asta, Pliskova nu ar trebui să mai aibă această problemă.  

Kaia Kanepi continuă să facă victime, trece și de Daria Kasatkina

După ce ieri i-a oprit seria de 15 victorii consecutive Arynei Sabalenka, astăzi Kanepi a trecut și de Daria Kasatkina, 7-5, 6-1, într-o partidă în care, afară de segmentul în care a fost egalată în primul set de la 5-2 la 5-5, a fost, din nou, incredibilă. A lovit câștigător din absolut orice parte a terenului și a arătat, în multe rânduri, o agresivitate și o precizie rar întâlnite în circuit.

Ceea ce face Kanepi pe un teren e, în general, rar pentru că etalează o formă de agresivitate diferită de multe alte jucătoare similar ofensive: forța nu vine doar din braț ci din modul în care se așază la lovitură, încarcă și descarcă lovitura. De aceea, de cele mai multe ori, când se află într-o formă fizică bună și loviturile se leagă, tenisul ei arată înspăimântător – de la construcția punctelor la modul în care accelerează și își sufocă adversara prin greutatea loviturilor. 

Ce i-a lipsit, ani de zile, lui Kanepi a fost continuitatea. Când accidentările au stat departe de ea, a demonstrat că tenisul ei poate răni pe oricine și se poate apropia de primele 10 jucătoare ale lumii (a fost în top 15, în urmă cu câțiva ani). 

Acum, cu câteva kilograme în minus, fără probleme fizice majore și aflată într-o formă fizică foarte bună, Kanepi câștigă și face victime în stânga și în dreapta. Următoarea adversară va fi favorita 8 Karolina Muchova. 

Petra Kvitova pierde un meci maraton cu Nadia Podoroska

Două ore și 40 de minute a durat meciul dintre Petra Kvitova și Nadia Podoroska, câștigat în cele din urmă de argentiniancă, 5-7, 6-1, 7-6. După primul set câștigat, Kvitova a fost condusă cu 6-1 și 3-0 în setul decisiv. A recuperat distanța, a egalat și a reușit să ducă decisivul în tiebreak, unde vreme bună a fost în control total și a condus cu 5-2. 

De aici, au urmat patru puncte câștigate pentru Podoroska, plus alte două mingi de meci salvate de Kvitova la 6-5 și 7-6. La a treia minge de meci, Kvitova n-a mai putut face însă nimic. 

Podoroska va juca pentru un loc în semifinalele Yarra Valley cu altă cehoaică, Marketa Vondrousova. 

Favoritele principale au avut o zi bună

Atât la Gippsland Trophy, cât și la Yarra Valley, favoritele n-au avut mari probleme. La Yarra Valley, Ash Barty a trecut (6-0, 4-6, 6-3) de Marie Bouzkova, Sofia Kenin, de Jessica Pegula (5-7, 7-5, 6-2), Garbine Muguruza de Anastasia Pavlyuchenkova (6-1, 6-2) iar Serena Williams a învins-o pe Tsvetana Pironkova (6-1, 6-4). 

La Gippsland Trophy, Elise Mertens a depășit-o pe Caroline Garcia (7-6, 6-3), Naomi Osaka a avut nevoie de trei seturi cu Katie Boulter (3-6, 6-3, 6-1), în vreme ce Svitolina a avut de muncit contra Jelenei Ostapenko, 6-7, 6-3, 6-2. 

Cum arată sferturile de finală la Gippsland Trophy: Simona Halep – Ekaterina Alexandrova (1-1 la întâlnirile directe), Kaia Kanepi – Karolina Muchova (prima întâlnire), Elise Mertens – Elina Svitolina (1-3), Naomi Osaka – Irina Begu (prima întâlnire). 

Cum arată sferturile la Yarra Valley: Ash Barty – Shelby Rogers (1-0), Danielle Collins – Serena Williams (prima întâlnire), Marketa Vondrousova – Nadia Podoroska (1-0), Garbine Muguruza – Sofia Kenin (0-2). 

Au început meciurile și la Grampians Trophy

Astăzi a început și turneul destinat exclusiv jucătoarelor care au trebuit să stea în carantină dură. Dintre învingătoarele zilei, le remarcăm pe Angelique Kerber, care a trecut în trei seturi de Katerina Siniakova și se pregătește de întâlnirea cu Ons Jabeur; Leyah Fernandez, care a învins-o din nou categoric pe Sloane Stephens, Anett Kontaveit, care a trecut rapid de Christina McHale, și Jennifer Brady, care nu a oferit nicio șansă Svetlanei Kuznetsova. 

Pe tabloul principal mai sunt prezente Victoria Azarenka, Maria Sakkari, Belinda Bencic sau Elena Rybakina. 

ATP Cup. Italia și Rusia, calificate în semifinale

După victoriile obținute astăzi cu Franța (2-1) și Japonia (2-1), Italia și Rusia s-au calificat în semifinalele ATP Cup. 

În întâlnirea dintre Rusia și Japonia, Daniil Medvedev a trecut la simplu, 6-2, 6-4 de Kei Nishikori, în timp ce Andrey Rublev i-a lăsat doar patru game-uri lui Nishioka.

Italia a punctat, în întâlnirea cu Franța, prin Fabio Fognini, care l-a învins pe Benoit Paire (6-1, 7-6) și prin Matteo Berrettini, care l-a învins pe Gael Monfils (6-4, 6-2).

Tot astăzi, Germania a învins Canada, scor 2-1 la general. Jan-Lennard Struff și Alexander Zverev au adus punctele decisive: Struff l-a eliminat pe Raonic după 7-6, 7-6, Zverev a trecut greu de Denis Shapovalov, 6-7, 6-3, 7-6.

 

Susține jurnalismul 30-0 în noul an

Fă-ți abonament pe un an la 30-0+ ca să susții 30-0 și proiectele noastre și ai acces la conținut exclusiv, dedicat abonaților – plus alte surprize!

Toate încasările sunt investite în menținerea și dezvoltarea produselor jurnalistice premium ale 30-0 și Lead.ro.

Poți să sprijini 30-0 și proiectele noastre și cu o comandă din Shop-ul 30-0.

Susține-ne ca să putem face mai mult conținut valoros și să avem un impact mai mare!


Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi