,,Niciodată nu știi când vine succesul”. Aslan Karatsev nu mai e doar o apariție surprinzătoare

Radu Marina | 22 martie 2021

Ca în multe alte situații similare, problema identificată, și mai apoi rezolvată, a fost una de ordin mental. „Putem spune că am încetat să mai gândesc atât de mult. Am început doar să joc fiecare minge. Asta e ceea ce m-a ajutat să câștig”, explica rusul.

Oricât de straniu ar părea – mai ales pentru un jucător care, înainte de startul acestui sezon, jucase 13 meciuri în ATP, dintre care pierduse 10 – , Aslan Karatsev e unul dintre cei mai în vogă jucători din lume ai momentului. În vârstă de 27 de ani, rusul își continuă sezonul fantastic cu încă un rezultat remarcabil, de data asta mergând până la capăt la Dubai, pentru primul său titlu ATP din carieră, un turneu important, de categorie 500, câștigat în trecut de nume grele din istoria acestui sport.

La Australian Open, a fost nevoie de Novak Djokovic pentru a-l opri pe rus, și nu oriunde, ci în semifinale. Acum, la Dubai, Karatsev a trecut, pe rând, de Egor Gerasimov, Daniel Evans, Lorenzo Sonego, Jannik Sinner, Andrey Rublev (căruia i-a oprit seria de 23 de victorii consecutivă în turneele ATP 500) și, într-o finală cu totul inedită, de o altă revelație, sud-africanul Lloyd Harris. 

Din cele șase meciuri jucate la Dubai, finala cu Harris a fost cel mai facil al săptămânii, o victorie concludentă: 6-3, 6-2. Astfel, Karatsev a devenit al treilea jucător din Rusia care câștigă un titlu în 2021 după Daniil Medvedev la Marseille și Andrey Rublev la Rotterdam. 

,,Niciodată nu știi când vine succesul”, a spus Karatsev la finalul meciului cu Harris. Iar dacă ne îndreptăm privirea spre cariera lui, puține semne indicau că, la 27 de ani, după o carieră petrecută în turnee ITF și turnee challenger, va ajunge să joace semifinale de Grand Slam, va câștiga trofee ATP 500 și va fi printre primii 30 de jucători ai lumii (locul 27, începând de azi). 

El s-a născut în Rusia, a plecat alături de familie câțiva ani în Israel, când avea 3 ani, apoi s-a reîntors în Moscova unde s-a antrenat o vreme. Karatsev n-a avut mari rezultate la junori, a debutat în circuit în 2013, la St. Petersburg, iar prima victorie la acest nivel a obținut-o doi ani mai târziu. Cariera lui a fost plină de căutări: a plecat dintr-un loc în altul, a încercat să găsească antrenori sau academii care să îl primească, deși nu avea o situație financiară tocmai bună. Inițial, Karatsev s-a antrenat o vreme la o academie din Halle, dar, din lipsa banilor, s-a întors pentru o vreme în Rusia, fiind invitat de cei din academie înapoi, după o vreme. A suferit și destule accidentări: în 2017 s-a accidentat grav și a stat departe de teren aproape un an. Timpul a trecut cu repeziciune, iar Karatsev s-a găsit, ca mulți alții, blocat în acel pluton de jucători care încearcă să supraviețuiască și să rămână la suprafață prin tot felul de turnee ITF și challenger. 

În final, “cheia acestui succes”, așa cum îl numește el, a fost, ca în multe alte situații, întâlnirea cu persoana potrivită. Pentru Karatsev, persoana potrivită a fost Yahor Yatsyk, un fost jucător de tenis din Belarus, în vârstă de 28 de ani. S-au întâlnit la un turneu Futures, au hotărât să înceapă o colaborare, fără să-și facă așteptări. Alături de Yatsyk, Karatsev a început să-și creeze o mică echipă, iar apoi totul a început să meargă. ,,Cred că cheia a fost să găsesc echipa potrivită, în primul rând. Mi-am găsit antrenorul potrivit și pot spune că am avut mare noroc să-l găsesc, pentru că ne-am văzut doar la un turneu. Jucam un turneu futures și am zis ‘Bine, hai să încercăm să lucrăm împreună, să vedem ce iese’. Mă consider norocos că am început să lucrez cu el și că am reușit să construiesc, alături de el, o echipă bună în jurul meu.”

Rezultatele pentru Karatsev au început să apară în 2018, după două titluri ITF câștigate unul după altul. Treptat, lucrurile au început să se lege din ce în ce mai bine: a început sezonul 2020 cu o finală la un turneu challenger, apoi, în perioada în care tenisul s-a oprit din cauza pandemiei el a continuat să se antreneze zilnic și a hotărât să participe la o serie de turnee neoficiale în SUA. 

Când tenisul s-a reîntors, nu l-a prins deloc nepregătit – iar asta s-a simțit rapid în rezultatele obținute. În august 2020, a jucat finala la Praga 1, un ATP Challenger, pe care a pierdut-o în fața lui Wawrinka. Săptămâna următoare a câștigat însă titlul la Praga 2, iar alte câteva zile mai târziu câștigă titlul la Ostrava, tot un Challenger). Au fost câteva săptămâni care i-au crescut încrederea și l-au convins că poate chiar mai mult de atât. „Cred acum că, din punct de vedere al jocului, nu-s inferior celor clasați înaintea mea. Problema era mai mult în capul meu”, spunea Karatsev, la finalul sezonului precedent, anunțându-și obiectivele: să intre direct pe tablouri la turneele mari, să intre în Top 50 și, mai apoi, în Top 20.

Tot ca în multe alte situații similare, problema identificată, și mai apoi rezolvată, a fost una de ordin mental. „Putem spune că am încetat să mai gândesc atât de mult. Am început doar să joc fiecare minge. Asta e ceea ce m-a ajutat să câștig”, explica rusul, care se declară fan de mic al lui Roger Federer.

În plus, pe lângă liniștea mentală, Karatsev și-a câștigat și liniștea materială. Ca să te recuperezi după accidentări și să te pregătești, asta costă bani. Când a putut rupe acest cerc vicios, Karatsev s-a putut concentra în liniște pe tenis, iar rezultatele s-au văzut curând.  

Ce urmat după, știm cu toții. Un jucător care și-a petrecut mare parte a carierei la nivelul inferior a ceea ce înseamnă tenisul profesionist s-a transformat acum într-un jucător care ajunge în semifinale de Grand Slam și, acum, câștigă trofee ATP. Karatsev pare să fi învățat că nu e cazul să-și propună puțin. Noul său obiectiv este acum să câștige o medalie olimpică.

https://twitter.com/christophclarey/status/1373330332162854924?s=20

Daria Kasatkina devine prima jucătoare din 2021 care câștigă două trofee; Leylah Fernandez confirmă cu primul titlu WTA

Câștigătoare la Sankt Petersburg (WTA 500) după retragerea Margaritei Gasparyan din cauza unei accidentări la spate în finală la 6-3, 2-1, Daria Kasatkina devine prima jucătoare din acest sezon care câștigă două trofee. În urmă cu o lună, Kasatkina câștiga turneul de la Phillip Island (WTA 250), primul ei titlu din 2018 încoace. Iar acum triumfă acasă, devenind prima jucătoare din Rusia care se impune la St. Petersburg, ajungând astfel la patru titluri WTA, la total. 

Acest început de an foarte bun, dar și faptul că Daria are deja în cont două turnee în 2021, e surprinzător și îmbucurător, dacă ne gândim de cât de departe vine Kasatkina. 

În ultimii ani, Daria Kasatkina a părut că a intrat într-o zonă gri, în care nimic nu mai funcționat în favoarea ei. Era presiunea, erau antrenorii, era stilul de joc – i se tot spunea să fie mai agresivă, să renunțe la jocul pur defensiv. A fost la un pas să iasă din top 100, a pierdut mult și părea că va fi greu spre imposibil să revină în locul în care era în 2018, când juca finală la Indian Wells și intra în top 10. 

A înțeles că trebuie să schimbe ceva – și a avut curajul ăsta, de a schimba: s-a stabilit în Spania și a început să se antreneze mai mult acolo, ceea ce a făcut să fie foarte aproape de antrenorul ei, Carlos Martinez. Și a mai făcut un lucru important: a început să lucreze cu un psiholog sportiv, despre care spune că a fost decisiv în revenirea ei. ,,Am învățat multe lucruri. Dar principalul lucru a fost că am învățat că încrederea ta nu ar trebui să depindă de rezultatele tale. Nu contează dacă pierzi sau câștigi, asta nu trebuie să te afecteze sau să te macine în interior. Pe parcursul anului pierdem multe meciuri. În cel mai bun caz, există doar câteva săptămâni în care nu pierzi un meci. Am înțeles că pentru un meci pierdut nu trebuie să ajungi să te omori prin interior”, povestea ea despre cum a ajutat-o colaborarea cu psihologul sportiv. 

La celălalt turneu WTA desfășurat săptămâna trecută, Leylah Feranandez, o canadiancă de 18 ani de la care se așteaptă multe în viitorul apropiat, a câștigat primul ei titlu la Monterrey ( WTA 250). 

Fernandez, care a câștigat în 2019 Roland Garros la juniori, n-a pierdut niciun set întreaga săptămână la Monterrey. A trecut de Coco Vandeweghe (6-3, 6-2), Kristina Kucova (6-1, 6-4), Viktoria Kuzmova (7-5, 6-3) Sara Sorribes Tormo (7-5, 7-5) și în finală de Viktorija Golubic (6-1, 6-4). 

În urma acestui rezultat, Fernandez a urcat până pe locul 72 în clasamentul WTA. 

Alexander Zverev câștigă cu Stefanos Tsitsipas, triumfă la Acapulco

Alexander Zverev și-a trecut în cont al 14-lea titlu al carierei, după finalăa câștigată la Acapulco (ATP 500) în fața grecului Stefanos Tsitsipas. A fost 6-4, 7-6 pentru Zverev, după un meci bun, dar nu tocmai grozav sau spectaculos pe cât ne-am fi așteptat să fie. 

Victoria lui Zverev în fața lui Tsitsipas a venit la momentul potrivit pentru că, prin acest succes, neamțul a oprit seria de cinci înfrângeri suferite în fața lui Stefanos. Zverev nu mai reușise să-l învingă pe Tsitsipas din 2018 iar grecul părea că a găsit cheia potrivită pentru el – în ceea ce este una dintre rivalitățile intense și interesante din ATP, care a prins contur în ultimii an, atât la nivel de rezultate, cât mai ales prin ceea ce se întâmplă pe teren când cei doi se întâlnesc.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi