Uniunea Națională a Barourilor din România: Eforturile de digitalizare a actului de justiție nu trebuie să elimine prezența în sălile de judecată a apărătorilor părților – Cronica Juridică

România

1. Uniunea Națională a Barourilor din România a precizat joi, 8 august că eforturile de digitalizare a actului de justiție nu trebuie să elimine prezența în sălile de judecată a apărătorilor părților. UNBR consideră că participarea la procese prin videoconferință poate fi o opțiune a părților în anumite categorii de litigii, dar nu ar trebui să fie o obligație impusă de lege, întrucât ar afecta în profunzime conținutul drepturilor fundamentale, în particular dreptul la apărare. (Juridice)

2. O analiză juridică arată imposibilitatea efectivă de rezolvare a cazurilor de malpraxis pe căile alternative de rezolvare a disputelor (negociere, conciliere, mediere, arbitraj) și inegalitatea de probe și șanse dintre medici și pacienți. (Juridice)

3. Parlamentul a adoptat în data de 14 iulie o nouă propunere de modificare și completare la actualele reglementări care vizează prevenirea discriminării la locul de muncă, care propune sancțiuni mai dure pentru hărțuirea la locul de muncă. O analiză juridică arată însă lipsa de coerență a acestor reglementări, cuprinse în legi distincte, deși privesc aceeași materie. Noutatea aparentă o constituie reglementarea hărțuirii morale, cu sancțiuni disciplinare și contravenționale dacă se rămâne în pasivitate cu privire la acest tip de hărțuire. Amenzile sunt cuprinse între 30.000 RON și 50.000 RON, atât pentru angajator, cât și pentru angajații care se fac vinovați de astfel de fapte. Regulamentele interne ale companiilor trebuie să cuprindă reguli privind nediscriminare și orice atingere adusă demnității. Proiectul este în etapa de promulgare de către Președintele României. (Link)

Promo: Ștefania Zorilă, Notar public, Aequitas: Despre achiziția unui apartament nou sau în curs de edificare. (Profit.ro)

Europa

4. Comisia Europeană a inițiat o investigație despre propunerea de achiziție a unor accesorii de fitness ale companiei Fitbit de către gigantul motorului de căutare Google. Compania Google a anunțat în noiembrie 2019 că va dori achiziția Fitbit și a declarat că datele de sănătate și wellness ale Fitbit nu vor fi folosite pentru reclame Google. Marți, 4 august, Comisia Europeană a declarat că este preocupată de acest contract, întrucât va furniza Google o vastă cantitate de date, însă în același timp va oferi Google acces la tehnologia Fitbit, ajutând Google să lanseze un produs similar în viitor, ceea ce va consolida și mai multe poziția dominantă pe piață a companiei. Reglementările de achiziții ale UE permit Comisiei să evalueze achiziții și fuziuni care implică companii evaluate peste un anumit nivel financiar. Vicepreședinte Comisie Europene, Magrethe Vestager a precizat că ”folosirea unor tehnologii purtabile de către consumatorii europeni este așteptată să crească semnificativ în următorii ani. Acest fapt merge împreună cu o creștere exponențială a datelor generate prin aceste produse. Aceste date oferă informații despre viața și starea de sănătate a utilizatorilor acestor aplicații. Investigația noastră are ca scop să se asigure că orice control al Google cu privire la colectarea datelor prin tehnologii purtabile, ca urmare a tranzacției cu Fitbit, cu perturbă concurența”. (Link)

5. Procurorii francezi au acuzat compania multinațională de farmaceutice Sanofi de ucidere, din cauza unor probleme congenitale corelate cu medicamentul său pentru epilepsie. Acțiunea penală a fost depusă luni, 3 august, a pornit de la patru bebeluși morți în perioada 1990 și 2014. Bebelușii au murit după ce mamele lor au luat medicamentul în timpul sarcinii. Instanța va dispune acum o investigație pentru a decide responsabilitatea companiei pentru aceste decese. Depakine a fost medicamentul produs de Sanofi pentru epilepsie, tulburare bipolară și migrene. Conform unor studii, s-a descoperit că prezintă un risc ridicat de producere a unor tulburări congenitale, dacă este luate de femei însărcinate și a cauzat dizabilități precum malformații, autism și dificultăți de învățare în aproximativ 15.000 – 30.000 de copii. Sanofi a negat orice responsabilitate pentru aceste situații. (Jurist)

6. Curtea Supremă a Poloniei a aprobat luni, 3 august, rezultatele alegerilor prezidențiale de luna trecută, ceea ce îi permite candidatului conservator și președinte Andrzej Duda să își continue președinția, dar a recunoscut de asemenea că au fost zeci de neregularități în procesul electoral. Alegerile au fost intens contestate, iar partidul populist de extremă dreaptă al lui Duda, Law and Justice, a câștigat cu o majoritate îngustă de 51% în fața contracandidatului său, primarul liberal al Varșoviei, Rafal Trzaskowski. (Link)

SUA

7. Un judecător federal din Mississippi a acordat imunitate calificată unui ofițer de poliție care a cauza daune autoturismului unui bărbat afro-american, în timpul unui opriri la stop prelungită timp de două ore. Acesta a cerut Curții Supreme să anuleze această doctrină a imunității calificate. Judecătorul federak Carlton Reeves a emis opinia sa marți, în sensul că nu are cum să dea o altă soluție cât timp doctrina imunității calificate are deja precedente juridice, ceea ce se transformă într-o ”protecție pentru acești ofițeri, fără responsabilitate”. Petentul a inițiat o acțiune în care arată că drepturile sale constituționale au fost violate, ofițerul de polițe oprindu-l timp de două ore, mult mai mult decât era necesar, timp în care i-a investigat mașina, căreia i-a cauzat daune, ceea ce constituie și discriminare rasială. (Link)

8. Muzicianul american Neil Young l-a dat în judecată pe președintele Donald Trump marți, 4 august, motivând că Trump a folosit două dintre cântecele sale Rockin’ in the Free World și Devil’s Sidewalk, fără permisiune, în timpul unui miting electoral. Plângerea arată că în campania de realegere a președintelui Trump s-a ignorat cererea sa de a nu folosi cântecele, deși nu aveau licență și în pofida faptului că se știa că o licență este necesară. Young a precizat că nu dorește ca muzica sa să fie folosită pentru o ”campanie a ignoranței și uriii, ne-americană, divizivă”. Cântărețul dorește să obțină în instanță daune de $ 150.000 și blocarea campaniei lui Trump de a folosi orice muzică deținută de el. (Link)

9. Procurorul din New York, al districtului Manhattan, Cyrus Vance Jr. a extins investigația privind fosta organizație de caritate a președintelui Donald Trump, dincolo de acuzațiile inițiale de plăți ilegale de bani către alte potențiale infracțiuni. Cercetarea penală cu privire la folosirea unor fonduri din organizația sa caritabilă, the Trump Organization, de către Trump, pentru a plăti femei cu care președintele a avut legături extramaritale, în schimbul acordului lor să nu discute public aceste relații, a început în 2018. (Link)

Global

10. Tribunalul Special pentru Liban a anunțat miercuri că va amâna pronunțare în cazul celor patru bărbați acuzați de implicarea în uciderea fostului premier libanez Rafik Hariri, din cauza exploziei devastatoare care a ucis mai multe persoane marți, în Beirut. Instanța cu sediul în Olanda avea termen pentru hotărârea definitivă în cazul Ayyash et al. Vineri, 7 august. Camera de judecată va pronunța verdictul marți, 18 august. Cazul se referă la atacul din februarie 2005, în care a fost ucis premierul și încă alți 21 de oameni, rănind încă 200. (Link)

Ți-ar mai putea plăcea
Monica Macovei a câștigat la CEDO dreptul de a-i numi corupți pe unii politicieni PSD – Cronica Juridică
Filmarea unor persoane, fără acordul lor, cu camere video montate către domeniul public trebuie să respecte prevederile Regulamentului General de Protecție al Datelor – Cronica Juridică

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău